Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
Εκδόσεις
 Βιβλία | Λευκώματα
  ΠΑΝΑΧΑΪΚΟ ΟΡΟΣ  
 

Τίτλος: ΠΑΝΑΧΑΪΚΟ ΟΡΟΣ
Κείμενα: Κώστας Παπαγιαννόπουλος
Φωτογραφίες: Λάμπρος Λογοθέτης
Θέμα: Φωτογραφίες από τον ορεινό όγκο του Παναχαϊκού.
Εκτύπωση: Έγχρωμη
Άλλα στοιχεία: 170 έγχρωμες φωτογραφίες. Οκτώ σελίδες με ιστορικά και περιγραφικά στοιχεία του Παναχαϊκού στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Σελίδες: 158
Διαστάσεις: Υ 22,5 Χ Π 30εκ.
Εκδόσεις: 2007
Εκδότες: Έγχρωμον - Αγ. Ιωάννη 109 Πάτρα - Τηλ. 261 0317839 - Email: enghromo@otenet.gr
Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πάτρας - Ελ. Βενιζέλου 38 Πάτρα –261 0361766 – Web site: www.adep.gr – Email: konstada@patras.gr
Τιμή: 45€ (2007)
Λίγα λόγια από τους επιμελητές του λευκώματος :
‘’Σε ένα λεύκωμα καλείται κανείς να συμπυκνώσει στο μικρό αφηγηματικό μέρος που προηγείται των
εικόνων, τόσο την ουσία του αντικειμένου όσο και την τεκμηρίωση της έκδοσης. Το εγχείρημα φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, αφού το Παναχαϊκό θεωρείται ότι δίνει σε όλους τους τομείς μελέτης εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό δεδομένων. 'Έχει κατά καιρούς περιγραφεί ως βουνό γυμνό από δάση, βουνό που εξαιτίας της γειτνίασής του με το μεγάλο αστικό κέντρο της Πάτρας έχει υποστεί τις συνέπειες της υπερβολικής εκμετάλλευσης από τον άνθρωπο και, παρόλα αυτά, ένα βουνό που κατά παράδοξο τρόπο «δεν έχει ιστορία,,! Ως αποτέλεσμα, από τα τρία μεγάλα βουνά της Αχαΐας, το Παναχαϊκό θεωρείται εκείνο που παρουσιάζει το μικρότερο ενδιαφέρον , όχι μόνο για τους ερευνητές αλλά και για το αναγνωστικό κοινό.
Τα τελευταία χρόνια όμως η στροφή του ενδιαφέροντος στις ορεινές περιοχές στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών προγραμμάτων και η συνακόλουθη δράση ή αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, έδωσε το έναυσμα για πολλές συζητήσεις μεταξύ ειδικών και μη και, ασφαλώς, για μια καλύτερη προσέγγιση του βουνού. Σε αυτό το κλίμα έχουν ήδη παραχθεί μερικά άρθρα στον τοπικό τύπο και μια πολυσέλιδη μελέτη -ανέκδοτη ακόμα. Παράλληλα, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως την τελευταία εικοσαετία νέα ευρήματα, πολλά από τα οποία είναι εντυπωσιακά, και η συστηματική χαρτογράφηση του χώρου από τις τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών έχει αρχίσει να συμπληρώνει τις γνώσεις μας για το ιστορικό τοπίο.
Μέσα από αυτή τη συζήτηση που έχει ανοίξει έγινε κατανοητό ότι το Παναχαϊκό αξίζει μεγαλύτερης
προσοχής και εντατικότερης επιστημονικής μελέτης. Ως συνέχεια της συλλογικής αυτής προσπάθειας για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Παναχαϊκού πρέπει να θεωρηθεί και η δική μας συμβολή. Περιέχει συνοπτικά ορισμένες από τις παρατηρήσεις μας για το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον , αναδεικνύει στιγμές από την ιστορική πορεία των ανθρώπων που σχετίστηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το χώρο, σταθερά και μόνιμα χαρακτηριστικά του βουνού, στοιχεία που κινδυνεύουν λιγότερο ή περισσότερο να χαθούν, φευγαλέες εικόνες, την αγωνία για το αύριο.

   
 'Αλλα βιβλία στην κατηγορία: Λευκώματα
  ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ (Ε.Ο.Σ. Χανίων)  
  ΟΛΥΜΠΟΣ (Χρίστος Ζαφείρης, Φωτογραφίες: Γιώργος & Γιάννης Ζαρζώνης)  
  ΣΤ΄ΑΓΡΑΦΑ (Τάκης Ντάσιος)  
 'Αλλες κατηγορίες βιβλίων:
  Ξενόγλωσσα  
  Πεζοπορικοί και ορειβατικοί σύλλογοι  
  Αφιερώματα  
  Διάφορα  
  Βιβλία με θέμα περιγραφές πεζοπορικών διαδρομών  
  Βιβλία για τη φύση, τα βουνά και διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού  
  Τεχνικά βιβλία για την ορειβασία  
  :: ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  Γνωρίστε τα 860 βουνά της Ελλάδος με υψόμετρο άνω των 500μ. με την βοήθεια του iMapper της Anadigit

Δείτε τα βουνά >
 
  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
   
  :: ΜΕΛΗ
  Εγγραφείτε στο pezoporia.gr και εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα των μελών μας. (* απαιτούμενο)  
   
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004