Πέμπτη 26 Μαΐου 2022
Τα νέα του pezoporia.gr
Ειδήσεις
Η νέα οικιστική πολιτική ή πως η αειφόρος ανάπτυξη... πάει περίπατο!
21/6/2007

Είναι καθημερινό φαινόμενο πλέον να φτάνουν στο pezoporia.gr mails μελών του ή απλών επισκεπτών σχετικά με το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό. Μέχρι και σήμερα το ειδικό αυτό πλαίσιο βρίσκεται υπό συζήτηση αλλά η κινητοποίηση των τελευταίων ημερών που παρατηρείται στους κόλπους των κτηματομεσιτικών και εργολαβικών επιχειρήσεων είναι άκρως ανησυχητική και ενδεικτική για την πιθανότητα ολοκλήρωσης και ψήφισής του. Η έρευνα που γίνεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι άκρως αποκαλυπτική σχετικά με το κλίμα που θα αρχίζει να διαμορφώνεται.

Σχόλιο μέλους pezoporia.gr: «Αν θέλετε να μάθετε τα σχέδια της παρούσας κυβέρνησης για τον τόπο μας και το τουριστικό μοντέλο που θα τον διέπει από εδώ και στο εξής, διαβάστε τα παρακάτω links. Μπείτε στον κόπο να τα διαβάσετε και τα δυο για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως όταν την επόμενη φορά που θα πάτε στην αγαπημένη σας παραλία δείτε να χτίζονται ξενοδοχεία χιλιάδων κλινών και γήπεδα γκολφ.... Δυστυχώς δεν είναι κακόγουστο ανέκδοτο. Διαδώστε το.»

> Link 1 (πηγή: enet.gr)
> Link 2 (πηγή: enet.gr)


Σας παραθέτουμε επίσης το κοινό δελτίο τύπου που εκδόθηκε από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και το WWF Ελλάς


Να αποσυρθεί άμεσα το υπό συζήτηση Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

Ζητάμε την απόσυρση του υπό συζήτηση χωροταξικού του Τουρισμού
Επειδή:
1. Φοβόμαστε ότι δεν στοχεύει στη χωροταξική οργάνωση του τουρισμού στην Ελλάδα, αλλά στην ενίσχυση της κτηματομεσιτικής και εργολαβικής δραστηριότητας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην οικονομία, στην κοινωνία, στον τουρισμό, και στο περιβάλλον όπως καταδεικνύονται και από το αρνητικό ισπανικό μοντέλο.
2. Ανησυχούμε για το πώς ο προϋπολογισμός θα αντέξει την επιδότηση της παραθεριστικής κατοικίας από εθνικούς πόρους μέσω του αναπτυξιακού νόμου, και τις επιπτώσεις που θα έχει αφενός στις ανάγκες για άλλες επενδύσεις και τη δυνατότητα κάλυψης της εθνικής συμμετοχής στα Ευρωπαϊκά προγράμματα και αφετέρου στον στόχο της μείωσης του δημοσίου χρέους;
3. Εκτιμούμε με βάση την ισπανική εμπειρία ότι θα προκαλέσει υπερθέρμανση πολλών τοπικών οικονομιών, αλλά και της εθνικής οικονομίας, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.
4. Θεωρούμε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε (χωρίς ταυτόχρονη δημοσιοποίηση της χωροταξικής μελέτης και χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση επί της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικής εκτίμησης) θίγει την αξιοπιστία σχεδιασμού, εις βάρος της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος της χώρας.
5. Διαβλέπουμε κινδύνους για προστατευόμενες περιοχές του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000», αρχαιολογικούς χώρους και ακατοίκητα νησιά.
6. Κρίνουμε ότι με βάση τη λογική αλλά και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Ν. 2742/1999) η κατάρτιση των Ειδικών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού πρέπει να έπεται του Γενικού Πλαισίου, ώστε πρώτα να τεθεί το πλαίσιο ρυθμίσεων που θα διέπουν τον εθνικό χώρο και να είναι δυνατός ο συντονισμός των ειδικών ρυθμίσεων που προβλέπονται από τα χωροταξικά ανά τομέα.

Ζητάμε την κατάθεση νέου χωροταξικού που να αρμόζει στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας και να σέβεται την φέρουσα ικανότητα του κάθε τόπου.

Επισυνάπτεται η θέση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς (διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση
http://politics.wwf.gr/images/stories/political/positions/eidikoplaisiotourismou.pdf) .

Περισσότερες πληροφορίες:
Θεοδότα Νάντσου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Πολιτικής WWF Ελλάς, τηλ. 210-3314893, tnantsou@wwf.gr

  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: Τα νέα του pezoporia.gr
 
Ανακοινώσεις (40)
Απόψεις & Θέματα (41)
Ειδήσεις (112)
Αγγελίες (1)
 
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
   
  :: ΜΕΛΗ
  Εγγραφείτε στο pezoporia.gr και εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα των μελών μας. (* απαιτούμενο)  
   
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004