Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023
Τα νέα του pezoporia.gr
Απόψεις & Θέματα
Καταστροφή στην Πάρνηθα
3/7/2007

Αγαπητό site,
Ανέβηκα το Σάββατο 30/06/07 το πρωί με το τελεφερίκ στο καζίνο, και έκανα μια μικρή βόλτα τα πέριξ , όσο επέτρεπαν οι συνθήκες. Η κατάσταση είναι χειρότερη από ότι περίμενα. Η καταστροφή είναι απερίγραπτη. Η φωτιά έχει σταματήσει ακριβώς έξω από το ξενοδοχείο ( χίλιες φορές να καίγονταν οι ρουλέτες και οι τράπουλες και να γλίτωνε το δάσος). Όσο βλέπει το μάτι καμένα τα πάντα.
Από ότι είδα, η φωτιά έχει κατέβει και μέσα στο φαράγγι της Χούνης , όπου εκείνη την ώρα έκανε ρίψεις νερού μέσα στη χαράδρα ένα ελικόπτερο, με πραγματικά ακροβατικές ενέργειες. Το καταφύγιο του ΕΟΣ Αθηνών από μακριά φαίνεται ανέπαφο , πάντως προς τα αριστερά του , όλα φαίνονται καμένα. Το καταφύγιο του ΕΟΣ Αχαρνών , όπως και η δεξιά πλευρά της Χούνης είναι ανέπαφα. Όπως μου έλεγε μέλος του ΕΟΣ Αθηνών (Δ. Τιτοπουλος) που συνάντησα επάνω και πήγαινε προς το καταφύγιο Μπάφι , έχει καεί και η περιοχή της πηγής Σκιπιζα, όπως και η Μόλα !
Έχω συγκλονιστεί. Η ανικανότητα, η υποτίμηση του κινδύνου, η ανοργανωσιά, η καραμέλα των "ακραίων καιρικών φαινόμενων" , η εναπόθεση των ελπίδων στο Θεό κλπ κλπ με έχουν αηδιάσει. Σίγουρα υπάρχουν στην πρώτη γραμμή του πυρός άτομα με ικανότητες και φιλότιμο, όπως ο πιλότος του ελικοπτέρου που προανέφερα. Ίσως και κάποιοι σε επιτελικό επίπεδο. Πλην όμως είναι απελπιστικά μόνοι. Το μπάχαλο κυριαρχεί.
Δεν υποτιμώ την καταστροφή στο Πήλιο, στον Κισσαβο, και σε άλλες περιοχές. Απλά η Πάρνηθα είναι δίπλα μου , την έχω ζήσει πιο στενά και για αυτό επικεντρώνομαι σε αυτήν.
Να δούμε τώρα την επόμενη μέρα. Πολλά ακούγονται περί αναδάσωσης , λες και είναι κάτι απλό που μπορεί να αποκαταστήσει το βουνό στη πρότερα κατάσταση. Χρειάζονται σοβαρές μελέτες από ειδικούς επιστήμονες , για να μην αποτελειώσουμε ότι απέμεινε. Και βέβαια προστασία από ανοικοδόμηση, βόσκηση κλπ.
Ευχαριστώ,
Δημήτρης Πούλιος

  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: Τα νέα του pezoporia.gr
 
Ανακοινώσεις (40)
Απόψεις & Θέματα (41)
Ειδήσεις (112)
Αγγελίες (1)
 
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
   
  :: ΜΕΛΗ
  Εγγραφείτε στο pezoporia.gr και εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα των μελών μας. (* απαιτούμενο)  
   
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004