Τρίτη 21 Μαρτίου 2023
Τα νέα του pezoporia.gr
Απόψεις & Θέματα
Η πυρκαγιά της Πάρνηθας από υψόμετρο 1000 χιλιομέτρων!
10/7/2007

Το βράδυ της 29/6 γίναμε μάρτυρες μιας τεράστιας οικολογικής καταστροφής στην Αττική αλλά και των προσπαθειών κατάσβεσής της. 'Όμως οι δύο δορυφορικές εικόνες έχουν ληφθεί από τον δέκτη MODIS της NASA στις 11.50 π.μ. και 13.30 ώρα Ελλάδος, δηλαδή το μεσημέρι της 30/6.

Τη νύχτα κοιτούσα την Πάρνηθα μέσα στις φλόγες χωρίς να μπορώ να κάνω κάτι, μια και δεν είμαι πυροσβέστης ώστε να αντιμετωπίσω από κοντά το πρόβλημα. Το πρωί αποφάσισα ότι το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σας ενημερώσω για το τι μπορούμε να δούμε από 1000 χιλιόμετρα μακριά. Μερικές φορές η απόσταση, η πολύ μεγάλη απόσταση, μπορεί να μας δώσει κάποια πληροφορία που δεν θα έχουμε εκ του σύνεγγυς.

Στη NASA λειτουργεί ένα Σύστημα Άμεσης Απόκρισης για παρατήρηση πυρκαγιών σε ολόκληρο τον κόσμο και σε πραγματικό σχεδόν χρόνο. Έτσι ίσως μόνον εξηγείται το γεγονός ότι στην Αμερική γνώριζαν για την έκταση της φωτιάς στην Πάρνηθα ώρες πριν από εμάς. Στο Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχουμε (επιστημονικά τουλάχιστον) τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα δεδομένα αυτά και διαθέτουμε εγκατεστημένο δέκτη λήψης δορυφορικών εικόνων, οι οποίες μπορούν να καταγράψουν τις εστίες μεγάλων δασικών πυρκαγιών με συχνότητα 15 λεπτών. Οι δορυφορικές λήψεις στο μέσο υπέρυθρο φάσμα επιτρέπουν τον εντοπισμό των εστιών της πυρκαγιάς καθ’ όλη τη νύκτα αλλά κυρίως διαμέσου του πυκνού καπνού. Επομένως η αξιολόγηση της έκτασης του μετώπου μπορεί να γίνει με πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία απ’ ότι με οποιοδήποτε άλλο μέσο. Εάν χρησιμοποιηθούν κατάλληλα οι πληροφορίες αυτές μπορούν να καθοδηγήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια τα πυροσβεστικά μέσα επίγεια και εναέρια.
Δυστυχώς όμως δεν διαθέτουμε ανάλογη υπηρεσία που να συλλέγει και να αξιοποιεί τα δεδομένα σε επιχειρησιακή βάση. Είχα επισημάνει το ίδιο και το καλοκαίρι του 2000...

Πιστεύω είναι χρήσιμο να προωθήσετε την ενημέρωση αυτή σε άτομα που ενδιαφέρονται.

Φιλικά
Δρ. Νικόλαος Ι. Σηφάκις


  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: Τα νέα του pezoporia.gr
 
Ανακοινώσεις (40)
Απόψεις & Θέματα (41)
Ειδήσεις (112)
Αγγελίες (1)
 
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
   
  :: ΜΕΛΗ
  Εγγραφείτε στο pezoporia.gr και εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα των μελών μας. (* απαιτούμενο)  
   
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004