Τρίτη 21 Μαρτίου 2023
Τα νέα του pezoporia.gr
Απόψεις & Θέματα
Ας σώσουμε τα Δάση μας!
11/1/2007

Λογαριάζαμε χωρίς τον Ξενοδόχο, ενεργοποιούμασταν λίγοι και χάσαμε την πρώτη μάχη. Το κλίμα έχει χαλάσει ανεπιστρεπτί.
Η άπληστη βουλιμική κερδοσκοπία μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο βάραθρο. Θέλει να μειώσει ακόμη περισσότερο τα δάση και να τα κάνει οικόπεδα. Στις 17 Ιανουαρίου εισάγει στην Βουλή τροποποιήσεις των άρθρων 24, 117, 100 του Συντάγματος, που προστατεύουν τα Δάση.

Ο άνθρωπος, δηλαδή εμείς, κατοικήσαμε αυτόν τον πλανήτη εδώ και κάποιες χιλιάδες χρόνια, η Φύση μας φιλοξένησε και μας παρείχε όλα της τα αγαθά. Μέσα στα τελευταία 100 χρόνια κατορθώσαμε να την καταστρέψουμε τόσο ανεπανόρθωτα, που ο ξενοδόχος μας, δηλαδή η Φύση, έφτασε στα πρόθυρα της απόγνωσης. Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται, είναι ακόμη... χειρότερα! Οι αυτόματοι μηχανισμοί προστασίας της Φύσης έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και επικίνδυνα καιρικά και άλλα φαινόμενα προβλέπονται δυσοίωνα.

Τα Δάση είναι οι πνεύμονες, το καταφύγιο και η μήτρα της Φύσης. Διατηρούν και δημιουργούν την βιοποικιλότητα, μαζεύουν και αποθηκεύουν το νερό για το καλοκαίρι και το κυριότερο δεσμεύουν το ρυπογόνο διοξείδιο του άνθρακα (CO2), μετατρέποντάς το σε χρήσιμο γι αυτά άνθρακα ενώ παράλληλα αποδίδουν, εμπλουτίζοντας έτσι την ατμόσφαιρα με το ζωτικό για τον άνθρωπο, οξυγόνο.

Τους δυόμισι τελευταίους αιώνες, η περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακα αυξήθηκε κατά 30%, λόγω της βιομηχανικής ανάπτυξης. Σήμερα από τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα απορροφάται μέσω φυσικής διαδικασίας το 40%, ενώ το υπόλοιπο 60% συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα, επιτείνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου. ?ρα η αύξηση της συγκέντρωσης CO2 στην ατμόσφαιρα, καίγοντας καύσιμα είτε καταστρέφοντας δάση έχει διπλασιαστεί, αναδεικνύοντας την αντιστροφή όλο και πιο δύσκολη. Είναι σαν να οδηγείς ένα αυτοκίνητο εξοπλισμένο με επιταχυντή (turbo) πατώντας γκάζι, πάνω σε ένα τοίχο. Γνωρίζουμε ότι αυτή η πορεία είναι αμετάκλητη γιατί, για την ώρα, σε παγκόσμια κλίμακα η αντίδραση είναι περιορισμένη, με μέτρα «ασπιρίνες». Στην Ελλάδα το 2010 θα παράγονται 150 εκατομμύρια τόνοι ρύπων πάνω από το όριο, που θεσπίστηκε στο Κιότο και το οποίο θεωρείται ανεπαρκές («ασπιρίνη»).

Υπολογίζεται πως η βλάστηση, δασική και μη, συμβάλλει στην απορρόφηση του 40% των ρύπων. Στα πέντε τελευταία χρόνια χάθηκαν παγκοσμίως 370 εκατομμύρια στρέμματα δάσους. Στην Αττική μόνον χάσαμε από το 1990 το 24% των δασών μας! Σε όλη τη χώρα, δάση και περιαστικές εκτάσεις, πράσινοι ελεύθεροι χώροι μέσα στον αστικό ιστό, οικοδομούνται καθημερινά. Η επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος έρχεται να νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία και να ενισχύσει τη μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή. Με την μεθόδευση αυτή ιδιωτικοποιείται η δημόσια γη που ανήκει στους Έλληνες Πολίτες, παραδιδόμενη με μακρόχρονες μισθωτικές συμβάσεις 50 και 100 χρόνων στην ουσιαστική κυριότητα των εκμεταλλευτριών εμπορικών - τουριστικών συνήθως - επιχειρήσεων.

Το άρθρο 24 ΔΕΝ πρέπει να πειραχθεί, ούτε να συμπληρωθεί με οποιοδήποτε περιεχόμενο, γιατί αυτή η δήθεν θετική τροποποίηση δίνει την δυνατότητα στους κερδοσκόπους να παρακάμψουν την ασπίδα στα Δάση, που διαθέτει το άρθρο, τροποποιώντας το με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων στην επόμενη Βουλή! Αν αντισταθούμε σε οποιαδήποτε τροποποίηση, θα απαιτηθούν είτε σήμερα είτε στην επόμενη Βουλή 181 ψήφοι.

Ας δώσουμε σε μας και στα παιδιά μας την ελευθερία της αναπνοής. Οι εκπομπές άνθρακα αυξήθηκαν πάνω από 25-30% από το 1990 έως το 2005, μειώνοντας ταυτόχρονα το οξυγόνο. Σκεφτείτε να κυκλοφορούμε σε μερικά χρόνια με μπουκάλα οξυγόνου στην πλάτη!

Ας υπογράψουμε και ας κινηθούμε! Οι καιροί ου μενετοί

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΒΙΟΖΩ


H «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 24, 117 ΚΑΙ 100 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ» μαζεύει υπογραφές από φορείς και πρόσωπα για να τα δώσει στην Βουλή. Ας υπογράψουμε κι ας μαζέψουμε υπογραφές, πατώντας εδώ. Μπορούμε να αναπαράγουμε το κείμενο στην μπροστινή σελίδα και στην πίσω σελίδα του φύλλου να βάλουμε τις υπογραφές μας. Τα κείμενα με τις υπογραφές να τα στείλουμε:

Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: email@biozo.org
Με τηλεομοιοτυπία (fax): 210 522 2323
Ταχυδρομικά: ΒΙΟΖΩ, Αγ. Κωνσταντίνου 12, Ομόνοια, 10431, Αθήνα

  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: Τα νέα του pezoporia.gr
 
Ανακοινώσεις (40)
Απόψεις & Θέματα (41)
Ειδήσεις (112)
Αγγελίες (1)
 
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
   
  :: ΜΕΛΗ
  Εγγραφείτε στο pezoporia.gr και εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα των μελών μας. (* απαιτούμενο)  
   
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004