Τρίτη 28 Μαΐου 2024
Πεζοπορικές Διαδρομές | Στερεά Ελλάδα | Φθιώτιδα
Το βουνό της Οίτης

Η πεζοπορία στη Οίτη και στην περιοχή του Δήμου Υπάτης

Η Οίτη βουνό απόκρημνο και δυσκολοδιάβατο προσεγγίζεται ορειβατικά με αρκετή δυσκολία και ακόμα δυσκολότερα μπορεί κανείς να τη διασχίσει λόγω του μεγάλου μήκους της.
Λίγες και συγκεκριμένες ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές είναι γνωστές στην Οίτη, κυρίως από τα χωριά Παύλιανη και Πυρά στη νότια πλευρά του βουνού και από την Υπάτη στη βόρεια πλευρά του, που αποτελούν και τις πλέον κλασικές διαδρομές.

Οι δυτικές πλευρές της Οίτης είναι περίπου άγνωστες, ενώ οι ανατολικές απρόσιτες και κρημνώδεις.

Στα χαμηλά υψόμετρα των ανατολικών πλαγιών του βουνού περνά η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών – Λαμίας προσφέροντας μια ενδιαφέρουσα και "διαφορετική" πεζοπορική διαδρομή πάνω στις γραμμές του τρένου.
Η διάσχιση του ποταμού Ασωπού που αποτελεί το φυσικό όριο της Οίτης με το Καλλίδρομο, είναι μια καθιερωμένη διάσχιση ποταμού που την πραγματοποιούν κάθε χρόνο εκατοντάδες πεζοπόροι με αφορμή την ετήσια εκδήλωση του ορειβατικού Λαμίας.

Το 2005 ο Δήμος Υπάτης ανέδειξε πολλές άγνωστες πεζοπορικές διαδρομές που βρίσκονται κυρίως στη βόρεια πλευρά του βουνού. Οι διαδρομές ξεκινούν από τα χωριά Υπάτη, Λουτρά Υπάτης, Καστανιά και Νεοχώρι και κατευθύνονται προς τις κορυφές του βουνού. Η μεγάλη υψομετρική διαφορά των κορυφών της Οίτης από τα χωριά έναρξης των διαδρομών καθιστούν αυτές αρκετά δύσκολες αλλά συνάμα και γοητευτικές. Οι περισσότερες μέχρι τα αλπικά υψόμετρα κινούνται σε πυκνά ελατόδαση. Εντύπωση προκαλεί ότι το έλατο ζει σε χωριά όπως τα Λουτρά Υπάτης και την Υπάτη που βρίσκονται αντίστοιχα στα 80 !!! και 400μ.
Οι περισσότερες διαδρομές συγκλίνουν στο καταφύγιο της Οίτης που βρίσκεται σε υψόμετρο 1760μ., απ΄ όπου μπορεί κανείς μετά την παραμονή του να ολοκληρώσει τις πολύωρες διαδρομές. Μία ασυνήθιστη και ξεχωριστή διαδρομή είναι η ανάβαση από την Υπάτη στη Μονή Αρσαλή. Σε πολλές διαδρομές υπάρχει ικανοποιητική σήμανση με κόκκινα βαψίματα και πινακίδες ενώ σε άλλες δεν υπάρχει καμία ένδειξη.


Οργάνωση των πεζοπορικών σας διαδρομών στην περιοχή Οίτη - Υπάτη

Από τις προτεινόμενες διαδρομές στην περιοχή Οίτη - Υπάτη.
Ο "Γύρος της Υπάτης" είναι κυκλική διαδρομή ενώ οι διαδρομές "Διάσελο Πάθενας - Κορυφή Αετός", Χωριό Αργυροχώρι - Θέση Αμπελάκι" και Χωριό Καστανιά - Κορυφή Πετρωτός" είναι διαδρομές Πάει - Έλα οπότε δεν έχετε πρόβλημα επιστροφής. Οι υπόλοιπες είναι διασχίσεις. Αν πάτε προς το καταφύγιο θα πρέπει να έχετε συνεννοηθεί για τη διαμονή σας με τον Ε.Ο.Σ Λαμίας, ενώ στις υπόλοιπες θα πρέπει ή να σας παραλάβει κάποιος γνωστός σας ή ένα ταξί. Σε όλα τα χωριά των διαδρομών καταλήγει άσφαλτος έκτός από το Νεοχώρι όπου 7 χλμ. είναι χωματόδρομος σε καλή κατάσταση.

Εάν έχετε μία μέρα κάνετε τη Διαδρομή "Γύρο της Υπάτης"

Εάν έχετε δύο μέρες και είστε έμπειρος πεζοπόρος κάνετε τη Διαδρομή "Υπάτη - Kαταφύγιο Οίτης" με επιστροφή τη Διαδρομή "Καταφύγιο Οίτης - Λουτρά Υπάτης" η οποία λειτουργεί σαν κυκλική διαδρομή, ενώ η Διαδρομή "Καταφύγιο Οίτης - Χωριό Νεοχώρι" είναι η διάσχιση όλης της βόρειας πλευράς του βουνού.

Εάν μπορείτε να διαθέσετε ακόμα μια μέρα αξίζει η ανάβαση στη Μ. Αρσαλή με τη Διαδρομή "Χωριό Υπάτη - Εκκλησάκι Αρσαλή"

Μικρές ευχάριστες και εύκολες είναι οι Διαδρομές Χωριό Καστανιά - Χωριό Καπνοχώρι και Χωριό Καστανιά - Κορυφή Πετρωτός" που ξεκινούν από το χωριό Καστανιά. Οι διαδρομές αυτές προσφέρονται για πεζοπόρους όλων των κατηγοριών.

πηγή: ΕΣΥΕ  

 

 
Προηγούμενο:
Επόμενο:
 
  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: Το βουνό της Οίτης
 
Γενικά
Η πεζοπορία στη Οίτη και στην περιοχή του Δήμου Υπάτης
Φύση και Χλωρίδα
Βιβλία και Χάρτες
 
  :: Δήμος Υπάτης
 
Γενικά
Ιστορικά στοιχεία της Υπάτης
Περιγραφή της κοιλάδας του Σπερχειού και τη Λαμίας τη δεκαετία του 1870 από τον περιηγητή Henri Belle.
Τα χωριά του Δήμου Υπάτης
Που θα φάτε
Χρήσιμες πληροφοριές και τηλέφωνα
 
  :: Ν. Φθιώτιδας
 
Εισαγωγή
Στοιχεία του νομού Φθιώτιδας
Τα βουνά του νομού Φθιώτιδας
Η ιστορία του νομού Φθιώτιδας
Μάχη της Αλαμάνας 23 Απριλίου 1821
Βιβλία για το νομό Φθιώτιδας
Νομός Φθιώτιδας - Natura 2000
 
  :: Πεζοπορ. Διαδρομές Νομού
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
  :: ΜΕΛΗ
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004