Σάββατο 25 Μαΐου 2024
Πεζοπορικές Διαδρομές | Θεσσαλία | Μαγνήσια
Ν. Μαγνησίας

Εισαγωγή

Ο νομός Μαγνησίας βρίσκεται στην κεντρική Ελλάδα συνορεύοντας βόρεια με το νομό Λαρίσης, νότιο δυτικά με το νομό Φθιώτιδας, ενώ ανατολικά βρέχεται από το Αιγαίο.

Ο νομός Μαγνησίας χαρακτηρίζεται από τον δακτυλιδιόσχημο Παγασητικό κόλπο που με διαστάσεις 30 Χ 28 χλμ. κατέχει όλη την ανατολική πλευρά του νομού αφήνοντας ένα πέρασμα 7 χλμ. προς το δίαυλο της βόρειας Εύβοιας, του Τρικερίου όπως ονομάζεται.

Η πρωτεύουσα του νομού ο Βόλος, μία ζωντανή όμορφη πόλη, βρίσκεται στο μυχό του κόλπου στους πρόποδες του Πηλίου, προσφέροντας μία γοητευτική εικόνα στους επισκέπτες της, καθώς αντικρίζουν μια παραθαλάσσια πόλη που περιβάλλεται από το κατάφυτο Πήλιο που υψώνεται 1400μ. ψηλότερα.

Ο νομός Μαγνησίας με έκταση 2.636 τετρ. χλμ. περιβάλλεται από βουνά σχηματίζοντας μία πεδινή έκταση στη νότια πλευρά του νομού γύρω από την πόλη του Αλμυρού και μια ακόμα πεδινή έκταση στη βόρεια πλευρά του νομού, εκεί όπου υπήρξε η λίμνη Κάρλα (Βοιβηίς) η οποία μετά την αποτυχία αποξήρανσης της, μετατρέπεται εκ νέου σε λίμνη.
Στο νομό Μαγνησίας δεν υπάρχουν ποτάμια εκτός από μερικά ρέματα που από το όρος Όθρη κυλούν βόρεια προς τον κάμπο του Αλμυρού.

Στο νομό Μαγνησίας ανήκουν οι Βόρειες Σποράδες, μια σειρά νησιών τα οποία εκτείνονται από τα δυτικά προς τ΄ ανατολικά σε μήκος 80 περίπου χλμ.
Τα κυριότερα από αυτά είναι κατά σειρά η Σκιάθος (433μ.), η Σκόπελος (680μ.), η Αλόννησος (456μ.), η Κυρά Παναγιά (299μ.), τα Γιούρα (573μ.) και τελευταία το μικροσκοπικά νησάκια Ψαθούρα (17μ.) και Πιπέρι.

 

Επόμενο:
 
  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: Ν. Μαγνησίας
 
Εισαγωγή
Στοιχεία του νομού Μαγνησίας
Τα βουνά του νομού Μαγνησίας
Η ιστορία της Μαγνησίας και του Πηλίου
Βιβλία για το νομό Μαγνησίας
Natura Μαγνησίας-Σποράδων
 
  :: Πεζοπορ. Διαδρομές Νομού
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
  :: ΜΕΛΗ
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004