Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Πεζοπορικές Διαδρομές | Θράκη | Σαμοθράκη
Ν. Σαμοθράκη

Τα αξιοθέατα του νησιού

Ο γοητευτικός αρχαιολογικός χώρος της Σαμοθράκης αντικρίζει τη θάλασσα.
Πριν ξεκινήσει κανείς για να περιπλανηθεί στις φυσικές ομορφιές του νησιού θα επισκεφτεί την Παλαιόπολη στη βόρεια πλευρά του νησιού όπου εντυπωσιάζει ο εκτεταμένος αρχαιολογικός χώρος με την θέα του στη θάλασσα. Αν ψάξει κανείς λίγο περισσότερο θα δει τις κυκλώπειες οχυρώσεις της αρχαίας πόλης του 6ου αιώνα στις πλαγιές του Αη Γιώργη, αλλά και τα υπολείμματα του κάστρου των Γατελούζων.

Υπολείμματα από τα κάστρα των Γατελούζων υπάρχουν ακόμα και δίπλα στη θάλασσα στις εκβολές του ρέματος του Φονιά, αλλά και στη Χώρα την οποία αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Στο αρχαιολογικό μουσείο της Παλαιόπολης τέλος υπάρχει το αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης ένα από πιο εντυπωσιακά έργα της αρχαίας Ελληνικής τέχνης που το πρωτότυπο του βρίσκεται στο Λούβρο.

Παραλίες, καταρράκτες και ψηλά βουνά συνθέτουν το μοναδικό πρόσωπο της Σαμοθράκης προσδίδοντας της μια ξεχωριστή όψη.

Το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης

To άγαλμα ήταν τοποθετημένο στη νότια πλευρά της αρχαίας πόλης σε ύψωμα πάνω σε ομοίωμα ακρόπρωρου πλοίου. Είναι φτιαγμένο από παριανό μάρμαρο και έχει ύψος 3,28 μ.
Οι θεοί των των Καβείρων θεωρούντο προστάτες των ναυτικών προφυλάσοντας τους από τα ναυάγια, αλλά συγχρόνως προσφέροντας τη νίκη κατά τη διάρκεια μιας ναυμαχίας.
Οι απόψεις των ειδικών διχάζονται για τη χρονολογία του. Η μία άποψη θεωρεί ότι η Νίκη ήταν ανάθημα του Δημητρίου του Πολιορκητή μετά τη νίκη του εναντίον του Πτολεμαίου το 306π.Χ. στη Σαλαμίνα της Κύπρου. H άλλη άποψη είναι ότι είναι ανάθημα των Ροδίων κατά την νίκη τους επί του Αντιγόνου Γ΄ της Συρίας το 190π.Χ.
Το άγαλμα ανακαλύφθηκε το 1863 από το Γάλλο πρόξενο της Αδριανούπολης, Charles Champoiseau (Σαμπουαζό) και μαζί με το ακρόπρωρο μεταφέρθηκε στη Γαλλία όπου εκτίθεται στο Λούβρο. Αριστερά στις δύο πρώτες φωτογραφίες το πρωτότυπο έργο στο Λούβρο και δεξιά το γύψινο εκμαγείο στο μουσείο της Σαμοθράκης

Το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης
(www.louvre.fr)
 
Γύψινο εκμαγείο της Νίκης της Σαμοθράκης στο αρχαιολογικό μουσείο

 

Προηγούμενο:
Επόμενο:
 
  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: Ν. Σαμοθράκη
 
Γενικά
Η ιστορία της Σαμοθράκης
Τα αξιοθέατα του νησιού
Χλωρίδα- Πανίδα
Πεζοπορικές διαδρομές στο νησί
Χάρτες - Βιβλία – Βιβλιογραφία
Σαμοθράκη - Natura 2000
 
  :: Πεζοπορ. Διαδρομές Νομού
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
  :: ΜΕΛΗ
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004