Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024
Πεζοπορικές Διαδρομές | Θράκη | Σαμοθράκη
Ν. Σαμοθράκη

Χλωρίδα- Πανίδα

Με πυκνή βλάστηση η Σαμοθράκη έχει βελανιδιές, καστανιές και πλούσια πλατανόδαση, ενώ φύονται και αρκετά ενδημικά φυτά. Η πανίδα της είναι κυρίως πτηνοπανίδα λόγω του ότι αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό. Η ανεξέλεγκτη όμως βόσκηση και ο μεγάλος αριθμός κατσικιών αποτελεί μια συνεχή απειλή για την οικολογική ισορροπία του νησιού.
Την οικολογική σπουδαιότητα της περιοχής όπως και το πρόβλημα της υπερβόσκησης περιγράφεται στο έργο των οικοτόπων (Natura 2000)

Στα χαμηλότερα υψόμετρα η υπερβόσκηση έχει καταστρέψει τη χλωρίδα που ανθίσταται στα ψηλότερα μέρη των δένδρων εκεί που δεν μπορούν να φτάσουν οι κατσίκες.
 
Στη Σαμοθράκη συναντά ο επισκέπτης δάση πλατύφυλλης βελανιδιάς.

"Η Σαμοθράκη έχει μεγάλο ενδιαφέρον εξαιτίας της ενδημικής και σπάνιας πανίδας και της υψηλής αισθητικής αξίας του τοπίου (πολλά ρέματα καταρράκτες και λιμνούλες). Η άγρια πανίδα μπορεί ν΄ αποτελέσει σημαντικό στοιχείο του δασικού τοπίου, εάν δημιουργηθούν ευνοϊκοί οικότοποι κατά μήκος του δρόμου , στις περιοχές για αναψυχή καθώς και στα ξέφωτα. Το εκτεταμένο πλατανόδασος (platanus orientalis) είναι ένα πολύ όμορφο μέρος του νησιού.
Τα εκτεταμένα δάση της πλατύφυλλης βελανιδιάς έχουν υποβαθμιστεί εξαιτίας της έντονης υπερβόσκησης και των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών. Μεγάλο μέρος αυτών των δασών καλύπτεται σήμερα από σκληρόφυλλους θαμνώνες και χορτολίβαδα. Επάνω από τα δασοόρια η βλάστηση που καλύπτει το έδαφος αποτελείται από ενδημικά και σπάνια είδη και χαρακτηριστικούς οικοτόπους. Τρία κύρια ρέματα στις βόρειες κλιτύες της περιοχής σχηματίζουν καταρράκτες και λιμνούλες. Το κυρίαρχο είδος της παρυδάτιας βλάστησης είναι ο ανατολικός πλάτανος."

 

Προηγούμενο:
Επόμενο:
 
  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: Ν. Σαμοθράκη
 
Γενικά
Η ιστορία της Σαμοθράκης
Τα αξιοθέατα του νησιού
Χλωρίδα- Πανίδα
Πεζοπορικές διαδρομές στο νησί
Χάρτες - Βιβλία – Βιβλιογραφία
Σαμοθράκη - Natura 2000
 
  :: Πεζοπορ. Διαδρομές Νομού
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
  :: ΜΕΛΗ
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004