Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024
Πεζοπορικές Διαδρομές | Κυκλάδες | Κέα
Ν. Κέα

Γενικά

Το νησί της Κέας, ή Τζια όπως είναι πιο γνωστή, είναι για τους Αθηναίους το νησί του σαββατοκύριακου. Μέσα σε λίγες ώρες ο ταξιδιώτης από την ένταση της πόλης χαλαρώνει σ’ ένα χαρακτηριστικό κυκλαδίτικο νησί, όπου τ΄ αυστηρό, άλλοτε γυμνό και άλλοτε πλούσιο σε βλάστηση τοπίο, πλαισιώνεται από γραφικούς οικισμούς με κάτασπρα σπιτάκια που φτάνουν μέχρι τις διάφανες θάλασσες με τις αμμώδεις παραλίες, που φανερώνονται ανάμεσα στις δαιδαλώδεις απόκρημνες ακτές.
Μόλις φτάσει κανείς στην Τζια οι έντονοι ρυθμοί καταλαγιάζουν. Λίγα αυτοκίνητα, άνθρωποι που κινούνται σε αργούς ρυθμούς, που χαζεύουν και συχνά παίρνουν τον γάιδαρο τους για να πάνε στο διπλανό χωριό ή στο περιβολάκι τους. Το σκηνικό αυτό πλαισιώνεται από ιστορικούς τόπους και μνημεία που ξεκινούν από την προϊστορία για να φτάσουν μέχρι τις μέρες μας. Από τον προϊστορικό οικισμό της Αγίας Ειρήνης, στις πόλεις κράτη της Ιουλίδας, της Κορησσού, της Καρθαίας, και της Ποιηέσσας. Από τη μεσαιωνική Επισκοπή και το κάστρο της Ιουλίδας, στις αποθήκες του κάρβουνου και του εργοστασίου εμαγέ των πρώτων χρόνων της βιομηχανικής επανάστασης.

Το νησί της Κέας
Τα γυμνό τοπίο των παράλιων ακτών της Κέας … μεταβάλλεται καθώς προχωρά κανείς στην ενδοχώρα του νησιού.
Με 132 τετ. χλμ. έκτασης, ακτών η Κέα είναι το 6ο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων.
Η Κέα απέχει 20χλμ. ανατολικά από τις ακτές της νότιας Αττικής και 30 από τις νότιες ακτές της Εύβοιας. Νότια του νησιού σε απόσταση 12χλμ. βρίσκεται η Κύθνος
Το ψηλότερο σημείο της που βρίσκεται περίπου στο κέντρο του νησιού είναι ο Προφ. Ηλίας με 547μ. υψόμετρο. Σε σχήμα αμύγδαλου η Κέα χωρίς μεγάλους κόλπους, εκτός από το υπήνεμο εντυπωσιακό λιμάνι του Αγ. Νικολάου που βρίσκεται στη ΒΔ πλευρά του νησιού και το ευάλωτο στους βοριάδες κόλπο του Οτζιά, έχει μήκος ακτών 88 χλμ.
Η Κέα χαρακτηρίζεται από ένα περίπλοκο ανάγλυφο όπου πολλές παράλληλες κορυφογραμμές που φτάνουν τα 500μ. υψόμετρο τη διασχίζουν κατά μήκος. Το περίπλοκο αυτό ανάγλυφο χαρίζει στον επισκέπτη που φτάνει στο νησί, εικόνες και τοπία που μεταβάλλονται συνεχώς.
Η πρώτη εικόνα που συναντά ο επισκέπτης είναι η κλασσική του γυμνού αλλά συνάμα και τόσο γοητευτικού τοπίου των κυκλαδονησιών που γρήγορα όμως μεταβάλλεται όπως προχωρά κανείς στο εσωτερικό της Τζιας, καθώς η βλάστηση, κυρίως βελανιδιές, καλύπτουν μεγάλα τμήματα του νησιού. Η Υδρούσα των αρχαίων ακόμα κρύβει αρκετά νερά που τ’ ανακαλύπτει κάποιος καθώς επισκέπτεται το νησί.
Η αυξημένη δόμηση των τελευταίων χρόνων δεν προέρχεται από τους μόλις 2.500 κατοίκους του νησιού, αλλά από του Αθηναίους που επιζητώντας παραθεριστική κατοικία προκαλούν αρκετές αλλοιώσεις στο περιβάλλον και στο τοπίο του νησιού.
Η Κέα με την πλούσια ενδοχώρα της διαφέρει από πολλά άλλα νησιά καθώς κάποιος βλέπει τους περισσότερους κατοίκους της ν΄ ασχολούνται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία και πολύ λιγότερους ν΄ ασχολούνται με το ψάρεμα, καθώς το νησί τους αντικρίζει τον συνήθως φουρτουνιασμένο Κάβο Ντόρο.

Παρόμοιες εικόνες είναι συνηθισμένες στις εξοχές της Τζιας μόλις κανείς απομακρυνθεί από το λιμάνι της Κορησίας και την Ιουλίδα

 

Επόμενο:
 
  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: Ν. Κέα
 
Γενικά
Η ιστορία της Κέας
H φύση της Κέας
Η πεζοπορία στη Κέα - Εξοπλισμός - Εποχή του χρόνου
Χάρτες – Βιβλία
Γενικά για τις Κυκλάδες
Τα βουνά των Κυκλάδων
 
  :: Πεζοπορ. Διαδρομές Νομού
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
  :: ΜΕΛΗ
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004