Τρίτη 28 Μαΐου 2024
Πεζοπορικές Διαδρομές | Κυκλάδες | Κέα
Ν. Κέα

Η πεζοπορία στη Κέα - Εξοπλισμός - Εποχή του χρόνου

Για να μπορέσουν οι κάτοικοι του νησιού να ενώσουν τους διάσπαρτους οικισμούς τους, αλλά και για να φτάσουν στ΄ απομακρυσμένα κτήματα τους κατασκεύασαν ένα δίκτυο καλντεριμιών από τα οποία τα περισσότερα σώζονται μέχρι σήμερα. Το περίπλοκο ανάγλυφο του νησιού έδωσε στα καλντερίμια μια ιδιαίτερη χάρη καθώς αυτά ανεβοκατεβαίνουν στις πλαγιές και στις χαράδρες στριφογυρίζοντας για να μαλακώσουν τις κλίσεις και να περάσουν από τις πηγές και τους οικισμούς.
Σε πολλά νησιά των Κυκλάδων όπως στην Άνδρο στην Αμοργό και άλλα, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει έργα ανάδειξης των παλιών μονοπατιών. Στη Κέα σηματοδοτήθηκαν περίπου 43 χλμ. μονοπατιών που διασχίζουν το νησί κυρίως στο ΒΑ τμήμα του.
Οι διαδρομές είναι ευχάριστες με πολλές εναλλαγές προσφέροντας σε πολλά σημεία τους πολύ ωραία θέα προς τη θάλασσα. Η αρίθμηση τους έχει γίνει από το 1 μέχρι το 9 με άσπρες κόκκινες πινακίδες. Η σηματοδότηση είναι ικανοποιητική και δεν θα συναντήσει κανείς ιδιαίτερες δυσκολίες εάν έχει μαζί του ένα χάρτη και μια περιγραφή.
Η ενδοχώρα της Κέας είναι αραιοκατοικημένη και οι μικροί οικισμοί δεν παρέχουν δυνατότητα φαγητού γι αυτό καλόν είναι να έχετε κάποιες προμήθειες μαζί σας.
Ανάλογα τη διαδρομή που θα διαλέξετε να υπολογίσετε ότι το πιθανότερο είναι να συναντήσετε μεγάλες υψομετρικές διαφορές καθώς τα περισσότερα μονοπάτια καταλήγουν στη θάλασσα και θα πρέπει ν΄ ανηφορίσετε για να επιστρέψετε πάλι στην αρχή της διαδρομή σας.
Προτιμότερη λύση είναι αφού σχεδιάσετε τη διαδρομή σας να συνεννοηθείτε με ένα ταξί να σας παραλάβει από το σημείο που θα καταλήξετε.
Αποφύγετε λόγω ζέστης την καλοκαιρινή περίοδο, ειδικά στις διαδρομές που κινούνται μέσω φαραγγιών συνήθως προς τη θάλασσα. Η άνοιξη όπως και το φθινόπωρο είναι οι καλύτερες εποχές.

Πίνακας θερμοκρασιών και μέρες βροχής στη Κέα

  ΙΑΝ ΦΕΒ ΜΑΡ ΑΠΡ ΜΑΙ ΙΟΥΝ ΙΟΥΛ ΑΥΓ ΣΕΠΤ ΟΚΤ ΝΟΕ ΔΕΚ
Μέση ημερήσια θερμοκρασία
10
11
12
16
21
25
28
28
24
20
15
12
Μέρες βροχής
13
12
12
10
7
4
2
2
4
9
11
14
Στοιχεία ΕΜΥ από τον πλησιέστερο μετεωρολογικό σταθμό. Από τις αναγραφόμενες μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες, η θερμοκρασία κατά τις πρωινές ώρες είναι περίπου 2ο χαμηλότερη, ενώ τις μεσημεριανές ώρες 3ο -5ο ψηλότερη. Μέση Ημερήσια Θερμοκρασία είναι το άθροισμα των μετρήσεων στις 8 το πρωί, στις 2 το μεσημέρι και στις 8 το βράδυ. Το άθροισμα τους (η μέτρηση 8 το βράδυ υπολογίζεται δύο φορές) διαιρείται με το 4.


Η σήμανση στις διαδρομές αποτελείται από ξύλινες πινακίδες και μικρές πινακίδες άσπρες κόκκινες με το νούμερο της διαδρομής.
Το μονοπάτια της Κέας συνήθως καταλήγουν στη θάλασσα δίπλα σε...


ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΚΕΑ

Το δίκτυο μονοπατιών της Κέας. Από το χάρτη απουσιάζει η διαδρομή 9 που χαράχτηκε το 2007. (Έντυπο Δήμου Κέας)

 

Προηγούμενο:
Επόμενο:
 
  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: Ν. Κέα
 
Γενικά
Η ιστορία της Κέας
H φύση της Κέας
Η πεζοπορία στη Κέα - Εξοπλισμός - Εποχή του χρόνου
Χάρτες – Βιβλία
Γενικά για τις Κυκλάδες
Τα βουνά των Κυκλάδων
 
  :: Πεζοπορ. Διαδρομές Νομού
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
  :: ΜΕΛΗ
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004