Τρίτη 28 Μαΐου 2024
Πεζοπορικές Διαδρομές | Κυκλάδες | Κέα
Ν. Κέα

Γενικά για τις Κυκλάδες

Σαντορίνη - Οία
Οι Κυκλάδες καταλαμβάνουν το νότιο Αιγαίο αποτελώντας ένα κύκλο με διάμετρο περίπου 180χλμ. (από βορά προς νότο 190χλμ., από δυτικά προς τα ανατολικά 170χλμ.). Στο κέντρο αυτού του κύκλου βρίσκεται η Πάρος.
Μια ομάδα νησιών αποτελεί τη νοητή συνέχεια της Αττικής χερσονήσου.
Μακρόνησος, Κέα, Σέριφος, Σίφνος, Φολέγανδρος, Σίκινος, Σαντορίνη βρίσκονται σε έναν άξονα από ΒΔ προς τα ΝΑ.. Δυτικά της νοητής αυτής ευθείας μεταξύ Σίφνου και Φολεγάνδρου βρίσκεται η Μήλος και τα νησιά που την περιβάλλουν, Κίμωλος, Αντίμηλος, Πολύαιγος.
Μία δεύτερη νοητή ευθεία είναι η προέκταση της Ευβοϊκής χερσονήσου. Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Νάξος και Αμοργός, που καθώς και αυτός ο άξονας νησιών κινείται από ΒΔ προς τα ΝΑ βρίσκει την Αμοργό σαν το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων.
Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο άξονες η Σύρος , η Πάρος και η Ιος συμπληρώνουν τα κυριότερα νησιά των Κυκλάδων που καθένα από αυτά περιβάλλεται από δεκάδες μικρότερα νησιά και ξερονησίδες.
Πλάκα Μήλου
Το μεγαλύτερο από τα νησιά των Κυκλάδων είναι η Νάξος με έκταση 389τετρ. χλμ., που έχει και το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων τον Ζα με 1001μ. υψόμετρο.
Τα νησιά που βρίσκονται πιο κοντά στις ηπειρωτικές ακτές όπως Κέα και Άνδρος έχουν αρκετά τρεχούμενα νερά και αρκετή βλάστηση ενώ όσο προχωρά κάποιος προς το νότο, η βλάστηση των νησιών μειώνεται και επικρατεί το κλασσικό γυμνό αλλά συνάμα και τόσο γοητευτικό κυκλαδίτικο τοπίο.
Μικροί κάτασπροι οικισμοί μιας πηγαίας αρχιτεκτονικής δημιουργίας προσδίδουν το μοναδικό χρώμα του πολυνησιακού αυτού συμπλέγματος που από τις 30.000 κατοίκους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το κατακλύζουν χιλιάδες τουρίστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που απολαμβάνουν τις ακτές με τις παραλίες που μόνο στα μεγάλα νησιά ξεπερνούν σε μήκος τα 2.000 χιλ.
Όλο αυτό το σύμπλεγμα των νησιών προσφέρει αναρίθμητες πεζοπορικές διαδρομές με θέα το καταγάλανο Αιγαίο, από τις οποίες μόνο λίγες έχουν σηματοδοτηθεί και αξιοποιηθεί.

 

Προηγούμενο:
Επόμενο:
 
  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: Ν. Κέα
 
Γενικά
Η ιστορία της Κέας
H φύση της Κέας
Η πεζοπορία στη Κέα - Εξοπλισμός - Εποχή του χρόνου
Χάρτες – Βιβλία
Γενικά για τις Κυκλάδες
Τα βουνά των Κυκλάδων
 
  :: Πεζοπορ. Διαδρομές Νομού
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
  :: ΜΕΛΗ
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004